Maaşım Ne Olmalı

Aklınızda  Bir Miktar Olsun

Ne istediğinize ve neyi kabul edeceğinize karar verin. Bu, üç önemli rakamı bilmeniz gerektiği anlamına geliyor:

  • Hayalinizdeki maaş – Muhtemel işvereninizi korkutmadan en çok isteyebileceğiniz tutar.
  • Alt limit – Kabul edebileceğiniz en alt limit.
  • Hedefiniz – Alabileceğinizi düşündüğünüz gerçekçi tutar.

Maaş İhtiyaçlarınızı Gözden Geçirin 
Aylık harcamalarınızı yazdığınız basit bir bütçe listesi hazırlayın. Maaş bordronuz gelir vergisi ve diğer kesintileri yansıtacaktır.

Uzlaşmaya Hazır Olun 
Birçok işveren anlaşmaya varmak konusunda isteklidir ama sizin de anlaşmaya varmak istediğinizi bilmek isterler. Bir “ya bana hak ettiğimi verirsiniz ya da...” dayatması önerilmez. Eğer işveren sizin peşinde olduğunuz miktara yaklaşırsa, ne yapmanız gerektiğine karar vermeniz gerekir. 

İhtiyaçlarınızı Değil, Yetenek ve Becerilerinizi Vurgulayın 
İhtiyaçlarınızı ve maaşı nasıl kullanacağınızı belirtmekten kaçının (öğrenci kredilerinizi ödemek ya da yeni araba almak gibi...). Bunun yerine, firmanın sizin tecrübelerinizden ve katkılarınızdan nasıl faydalanacağını belirtin. 

Sakin Kalın 
Maaş görüşmeleri düşmanca bir şekilde yürütülmemeli, aksine arkadaşça açık bir diyalog halinde yürütülmelidir. Görüşme istediğiniz şekilde gitmese dahi, davranışlarınıza ve ses tonunuza dikkat edin. Maaş görüşmesindeki tavrınız, istediğiniz maaşı garantilemekte başarılı olmanızı sağlar. 

Yaratıcı  Alternatiflere Bakın 
Eğer size önerilen miktar kafanızdaki miktarın altındaysa, belki birkaç bonus talep edebilirsiniz. İkramiye, iş ile alakalı kurslara ya da bir lisans programına başlamayı talep edin. Esnek çalışma saatleri, daha iyi bir ofis alanı ya da daha fazla sorumluluk için pazarlık yapmak, en az istediğiniz miktar kadar yararlı olabilir. 

Maaş Bilgisini  Nereden Edinebilirsiniz 
İnternette yapılacak genel bir araştırma, spesifik mesleklerin maaş bilgilerini, anketlerini, maaş IQ testlerini ve maaş pazarlık stratejilerine yönelik bir çok bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır. Birçok bilgi ve aşağıda listesini görecekleriniz, umuma açık yerlerde, üniversite kütüphanelerinde, kitapçılarda ve gazete bayilerinde bulunabilir.

  • Çeşitli aylık dergiler
  • Ana akım medya gazeteleri
  • Ticaret günlükleri
  • Web siteler

İş  Tekliflerinde Pazarlık  Etmek
Eğer iş görüşmesi başarılı geçtiyse bir telefon ya da e-posta ile bilgilendirilmeniz an meselesi demektir. Telefon ya da e-posta geldiğinde hemen evet ya da hayır demek zorunda olmadığınızı unutmayın. Eğer işi kabul etmek istiyorsanız telefonda bu iş için ilgili olduğunuzu söyleyin ve bir sonraki aşamada iş için görüşme ve teklifler konusunu değerlendirmek istediğinizi söyleyin. Eğer e-posta ile cevaplıyorsanız, mailiniz içinde telefonla ya da yüz yüze görüşmek istediğinizi söyleyin. 

Teklifi  Değerlendirme 
İlk bakışta tüm şartları aynı anda görebilmeniz önemli, sadece maaşı gözetmeniz dezavantajlı duruma düşmenize sebep olabilir. Sağlık sigortası çalışma şartları ya da bir spor salonu tüm düşüncelerini değiştirebilir belki de. 

Teklif Konusunda Dikkatlice Pazarlık Edin 
İş konusunda profesyonel bir pazarlık oldukça dikkat gerektiren bir konudur. İş sonrası ilişkilerinizin bu pazarlık aşamasında etkilenebilecek olduğunu asla aklınızdan çıkarmamalısınız. İstekleriniz konusunda aşırı ısrarcı olmanız ya da çok esnek davranmanız ileride istemediğiniz sonuçları size getirebilir. Alt sınırınızı belirlemeniz her aşamada işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Önemli olan bu alt sınırın altına düşmemenizdir. Çünkü bu aşamada firmadaki geleceğinizi şekillendirdiğinizi unutmayın. Firmaya “bir arkadaşım aynı işten 5000 alıyor ben de o kadar isterim” demek yerine “Araştırmalarıma göre bu sektörde ortalama kazanç 5000 tl civarında, bu konuda benim isteğim de bu yönde olacaktır.” Demeniz arasında oldukça fark var. 

Eğer Kabul Edecekseniz 
Resmi olarak bir işi kabul ettiğinizde diğer mülakatlarınızı sonlandırmalısınız. Bu aşamada profesyonellik gereği bunu yapmanız ileri de sektörde de sizlere yardımcı olacaktır. Bir işi kabul ettikten sonra girdiğiniz başka bir mülakatta daha fazla maaş için kabul ettiğiniz işten vazgeçmeniz hiç de yakışık almayan bir durum olacaktır. Eğer iş konusunda daha farklı bir teklif beklediğiniz yerler varsa işi kabul etmeden bunu kontak kişilere dürüstçe söylemelisiniz.

Dr. Öğr. Üyesi HALİT KIRIKTAŞ
Güncelleme : 21.03.2021 15:06:48